Seitan je de facto pšeničné těsto redukované o škrob. Pro vegetariány a vegany slouží jako náhražka masa do různých směsí, gulášů nebo jen tak osmažený. Proces jeho tvorby je jednoduchý. Smícháte tu nejlevnější pšeničnou mouku co máte k dispozici s vodou v poměru 2:1, těsto pořádně uhnětete, necháte hodinku v klidu, následně vymýváte škrob studenou vodou a posléze vaříte ve vývaru pro dochucení a posílení struktury seitanu. Dost důležité je rozmyslet si, kolik chci seitanu vytvořit. Já svůj první trochu předimenzoval a dělal jej z kila mouky a půl litru vody. Vzniklo mi tak těsto, které se pomalu nevešlo do hrnce a jeho hnětení bylo hodně pracné. Proti zhruba 1.5 hodinovému vymývání to však pořád byla pohodička. Naposledy jsem seitan dělal ze 400g mouky a 200 ml vody a to je pro člověka, který si vaří sám ideální objem. Vystačil mi na jeden oběd a jednu večeři.
Pokud nejste líní a obětujete trochu času a práce, vyjde vám z objemu 1 Kg mouky seitan zhruba na 4 hlavní chody (mně vydržel týden).
Žádné komentáře:
Okomentovat